GYŐRI KOVÁCS MARGIT NÉMET NYELVOKTATÓ NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA,
ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA, IPARMŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA 
   FŐOLDAL  I  ÁLTALÁNOS ISKOLA  I  IPARMŰVÉSZETI KÖZÉPISKOLA  I  GALÉRIA
 
   2019. SZEPTEMBER 22-27. - Határtalanul! - 2019. / MŰVÉSZETI BARANGOLÁS A FELVIDÉKEN
   Előkészítő óra
     
  A Határtalanul! pályázat előkészítő óráját 2019. szeptember 18-án tartottuk. Horváth Éva Andrea igazgató asszony és Zavadilné Kovács Zsuzsanna igazgatóhelyettes asszony köszöntötte a diákokat, majd ismertették velük a kirándulás gyakorlati tudnivalóit, javasolt csomagolnivalókról illetve az illendő magatartásról is szó esett.  

Ezután megbeszéltük a tervezett útvonalat, melyet a diákok térképen tudták végigkövetni. A tervezett programokat, látnivalókat  Pusztai Csaba tanár úr művészettörténeti vonatkozásokkal egészített ki, okostábla segítségével látványos képekkel érdekessé tette a bemutatót. Szlovákia rövid történelméről Saller Edina tanárnő tartott rövid összefoglalást, hogy a diákok megismerjék az ország magyar vonatkozású eseményeit. Tájékozódhattak a Magyarország határain túl élő magyarok létszámáról, a lakosság etnikai összetételéről.

Rövid részletet láthattak a diákoknak A fekete város című filmből, Lőcse városával összefüggésben, mely település szintén a tervezett látnivalók egyike.
A kirándulás után értékelő órát fogunk tartani, melyen felidézzük az öt nap alatt megtekintett városokat, látnivalókat, és élményeinket megosztjuk egymással.
 
         
 1. nap - Érsekújvár, Zseliz, Léva, Nyitra


Iskolánk 2019 tavaszán
sikerrel pályázott a
Határtalanul!

program keretében a
Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak
című projektre.

Azonosító kód:
HAT- 19-03-0269

A projekt célja:
Iparművészeti szakképzésben résztvevő diákjaink
(faműves, üvegműves,
bőrműves, ötvös,
fazekas, divattervező)
ismereteinek bővítése
Célország:
SZLOVÁKIA

A projekt résztvevői:
33 diák
3 kisérőtanár
 
     
 

Reggel 6:40-kor gyülekeztek a diákok és szülők az iskolánál. Létszámellenőrzés és bepakolás után elindultunk Érsekújvárra. A buszon ismertettük a tanulókkal a buszrendet. Első állomásunk felé tartva Pusztai Csaba tanár úr röviden ismertette a város történetét, látnivalóit. A városban a Fő téren megtekintettük a Szentháromság-szobrot.

Következő állomásunk Zseliz volt, ahol a múzeumot, más néven Bagolyvárat látogattuk meg. Itt a régészeti és helytörténeti kiállítást a múzeumot vezető úriember, Pavel Polka előadása tette különösen élvezetessé. Kérésünkre megmutatta a jelenleg sajnos romokban álló Eszterházy kastélyt is. Körbejártuk a kastélyparkot, ahol 350 éves fát is láttunk.

Továbbutaztunk Lévára, ahol a vár romjainak felfedezése után a múzeumban néprajzi, céhes, régészeti, gyógyszerészeti, illetve Ladislav Bielik fotókiállítása került megtekintésre.

Nyitra volt a következő település, ahol a várnegyedben felsétáltunk a várba, és megtekintettük a püspöki székesegyházat, mely az egyik leggazdagabb díszítésű felvidéki templom. Az alsó temploma román stílusú, a felső templom a 14. században épült gótikus stílusban, a templom belseje pedig gazdagon díszített barokk jellegű. A várdombról megcsodáltuk a Zobor-hegyre nyíló csodaszép kilátást. A Zobor-hegy megmászása elmaradt az esős időjárás miatt.

 
     
         
2. nap - Körmöcbánya, Selmecbánya, Besztercebánya
         
 

Ezen a napon Körmöcbányán kezdtük a napot, ahol a bányamúzeumot tekintettük meg. 80 méter mélységben voltunk a föld alatt, megfelelő védőruházatban, tehát sisakban, vízálló köpenyben indultunk a bányába, izgalmas előadást kaptunk a túravezetőtől, aki angolul mesélt, Zavadilné Kovács Zsuzsanna igazgatóhelyettes pedig tolmácskodott. Megtudtuk, hogy a 14-15. században itt termelték ki a legtöbb aranyat és ezüstöt, hét szinten folyt a bányászat. A körmöci aranypénzek Európa keresett fizetőeszközei voltak. Legutoljára 1970-ben bányásztak itt aranyat.

A következő úticélunk Selmecbánya volt, melynek régi városrészében a hangulatos utcákon sétálva meghallgattuk a Szent Katalin templom harangjátékát, és szerencsére sikerült rövid betekintést is nyernünk a templomba. Útban az Óvár irányába megnéztük a Szentháromság tér közepén álló Szentháromság szobrot. A főtér feletti dombon eredetileg a gótikus stílusú Mária templom állt, amit a 16. század közepén reneszánsz erőddé építettek át. A templom egyik hajója ma várudvar, amit örömmel fedeztek fel a diákok.
 
         
   
         
 

Megnéztük az Újvárat is, másik nevén Leányvárat, ami a törökök elleni figyelőtoronynak épült, és amelyben a törökellenes harcokról láthattunk kiállítást. Innen jól látható volt a városon kívül egy dombtetőn álló vörös színűre festett Kálvária templom, a hozzá vezető úton a keresztutat kisebb kápolnák jelzik.

Besztercebánya volt a következő állomásunk, ahol a várnegyedben megnéztük a gótikus Mária-templomot, vagy más néven német templomot. Kedves tiszteletes úr külön kérésünkre kinyitotta nekünk ezt a gyönyörű templomot, ahol a Lőcsei Pál által készített Szent Borbála oltár helyezkedik el. A diákok lenyűgözve figyelték a fantasztikus szoborkompozíciót, a rendkívül kifejező arcábrázolást, miközben Pusztai Csaba tanár úr az oltár művészettörténeti vonatkozásait fejtette ki nekünk. Ezután a templom gyönyörű üvegablakait és oltárját csodáltuk meg.

A város gyönyörű főterén a Thurzó-ház reneszánsz díszítéseit is megtekintettük.

Utazás közben két város között a buszon a diákoknak levetítettük A fekete város című filmsorozat epizódjait, hogy ilyen módon is ismerkedjenek meg a következő nap lőcsei színhelyével.

Visszaérkezve szállásunk helyszínére, Körmöcbányára, városnéző sétát tettünk. A várnegyed alatt elterülő főtér kellemes hangulatot árasztott, és érdekessége, hogy a felszíne a templom irányába emelkedik. Gótikus és reneszánsz korból valók a teret körülvevő házak. A téren álló húsz méter magas Szentháromság-szobrot az 1710-es pestisjárvány háromezer áldozata emlékére készítették.

 
         
3. nap - Lőcse, Szepes, Zsigra
         
 

Szállásunkat elhagyva Lőcse felé vettük az irányt. Mivel az út hosszabb ideig tartott, A fekete város következő részével hangolódtunk rá a városnézésre, már vártuk, hogy elénk táruljon a filmben látott városháza épülete. Lőcsére érve azzal szembesültünk, hogy az utazási idő növekedése miatt később tudunk bemenni a templomba, a múzeumba pedig egy nyolcvan fős csoport került elénk, így ezt a programot is kicsit későbbre kellett halasztanunk. Így egy városnéző séta mellett döntöttünk, elsétáltunk a kicsit távolabb álló Szent László minorita templomhoz, utána pedig a kassai kapu közelében lévő minorita templomhoz.

Ezután végre bejutottunk a mindenki által nagyon várt háromhajós Szent Jakab templomba. A templom legértékesebb része a főoltár, mely 18,62 méter magas, a világ legmagasabb szárnyas oltárának számít, és hársfából készült. Rengeteg szárnyas oltárt láttunk még a templomban. Ezután mentünk a városházában működő múzeumba, majd Lőcsei Pál műhelyébe is bejutottunk. Megnéztük a gyönyörű homlokzattal rendelkező Thurzó-házat is.

Továbbutazva Szepes várát néztük meg, ahol a gyerekek alaposan megdolgoztak, hogy feljussanak a meredek úton a várhoz.

Zsigra
település kis temploma az UNESCO védelem alatt áll a középkori eredetű falfreskói miatt.

Eperjes városára kevés idő maradt.

 
         
 
         
4. nap - Kassa, Krasznahorka, Rozsnyó
         
 

Ezen a napon Kassára indultunk, útközben megnéztük a film további részét. A gótikus magyar építészet legjelentősebb alkotása a Szent Erzsébet dóm. Külső barokk toronysisakja aranyozott, mely stílusban elkülönül az építmény többi részétől. Néhányan megtekintettük a Rákóczi-kriptát, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Zrínyi Ilona és gyermeke József nyugszik. A Király-lépcső csigalépcsőjén sokan feljutottak a Mátyás-oratóriumba. A templom tornyából, ahová néhányan felmásztunk, fantasztikus kilátás tárult elénk. A székesegyház mögött megnéztük a szintén gótikus stílusú Szent Mihály kápolnát, a dóm másik oldalán pedig az Orbán tornyot. A kassai városi séta során felfedeztük az Állami Színházat, a barokk oszlopot és szoborcsoportot, melyet a pestisjárvány megszűnése után állítottak.

A következő látnivaló Krasznahorka vára volt, ami jelenleg rekonstrukciós munkák miatt nem látogatható, de ennek ellenére szerettük volna megmutatni a diákoknak, ezért egy alkalmas helyen messziről megcsodáltuk a várat. 

Ezután Rozsnyó felé vettük az irányt, útközben folytattuk A fekete várost. Rozsnyóra érve egy felhőszakadás  miatt rövidre kellett fognunk a városnézést.
 
         
     
         
5. nap - Rimaszombat, Fülek, Gács, Gúta
         
 

A hazautazás napján korai indulás után Rimaszombatra tartottunk, ahol megnéztük Tompa Mihály költő szobrát a róla elnevezett téren, fotózkodtunk a Gömöri Múzeumnál és továbbhaladtunk a város főterére, amit  a gömöri vásár foglalt el. Megtekintettük a  református és katolikus templomot. A város szülötte Blaha Lujza is.

Ezután a füleki várat látogattuk meg. Első program a vár tövénél lévő második világháborús bunker megtekintése volt. Ezután felmentünk a várba, ahol négy emeleten vármúzeum is működik, amelyben korabeli ötvös, fazekas, szabó mesterek termékeit is megcsodálhattuk.

A következő megálló Gács volt, ahol a gyönyörű Forgách-kastélyt tekintettük meg. Sajnálatunkra csak kívülről csodálhattuk  meg az impozáns épületet, mert időközben szállodává alakították át. Így is kárpótolt minket a kilátás, a szökőkút és a szépséges előkert látványa.

Összességében nagyon jól sikerült a kirándulás, a diákok fegyelmezetten, a szabályokat betartva viselkedtek, a buszvezető szintén dicséretét fejezte ki velük kapcsolatban.