GYŐRI KOVÁCS MARGIT NÉMET NYELVOKTATÓ NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA,
ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA, IPARMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA

FŐOLDAL GALÉRIA

HATÁRTALANUL! PROGRAM
2018
        KAPCSOLAT
HATÁRTALANUL! 2018 - ÚJRAHASZNOSÍTÁS ÉS MŰVÉSZET

- Azonosító kód:
- HAT-1
702-2017-00172 -

Pályázatunknak az 

- ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ÉS MŰVÉSZET -
 
címet adtuk.
Partnerségi szerződést
a dunaszerdahelyi
Építészeti Szakközépiskolával
kötöttünk.

A projekt céljai:
-
 ismerkedés különböző belsőépítészeti korokkal, stílusokkal -
- kortárs művészeti alkotások
megismerése -
- a diákok stílusismeretének bővítése az újrahasznosítás kapcsán -
- a kreativitás és szépérzék fejlesztése -
- a két ország szokás-, életmód- és tárgykultúrájának felfedezése -
- nemzetközi kapcsolatok kialakítása és erősítése a projekt során -

A projekt
két találkozást foglal magába: 

2018. március 20 - 23.
partneriskolai vendégcsoport érkezése Győrbe, közös programok a két iskola diákjainak részvételével.

2018. április 17 - 20.
saját iskolai csoportunk szlovákiai utazása, közös programok a projektben résztvevő iskolák diákjainak részvételével.

A projekt vezetője:
Pusztai Csaba
művésztanár

A projekt szervezői:
Gyarmathi Zsuzsa
művésztanár
Sebestyén Ákos
művésztanár

Győr

Győr

Győr
Győr Győr-Kármel Győr-Városház tér Győr
Győr
A pályázaton a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközép Iskola és a Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola húsz diákja (10.a/b, 11.a/b) a nevelőtestület javaslata alapján, kiemelkedő szakmai, tanulmányi, közösségi munkájuk eredményeként vehettek részt.
Az utazások Magyarországon és Szlovákiában valósultak meg. Az utazások mellett a diákok közös szakmai programot valósítottak meg, lomból, szemétből készítettek berendezési tárgyakat, dísztárgyakat, bútorokat, amelyből enteriőr részletet állítottak össze és április 20-án a programok zárásaként kiállítottuk a dunaszerdahelyi iskolában. A Kovács Margit Iskola diákjai az utazások előtt előkészítő órákon vettek részt, amely a szemét újrahasznosításának lehetőségeit, problémakörét vázolta fel, a feladat fontosságát hangsúlyozva.
A másik téma korunk berendezési stílusairól szólt, ötleteket adva a feladathoz. A gyerekek felhasználták a műhelyekben szerzett szakmai ismereteiket és használhatták a műhelyek eszközeit is. Meghívták ide a vendég diákokat, hogy ők is tudjanak dolgozni, ismerkedni az eszközökkel, technikákkal.
Győr
Pápa Pápa
Pápa Pápa 2018. március 20. Győr - Az első találkozás során a dunaszerdahelyi diákok megismerték iskolánkat, bemutattuk a műhelyeket, amelyeket a projektmunka során igénybe is vehettek. Városnéző sétát tettünk közösen a kísérőtanárokkal együtt Győr belvárosában.

Az idegenvezetést Pusztai Csaba iskolánk tanára, a projekt vezetője végezte, bemutatta a séta alatt a fontosabb műemlék épületeket, bementünk a karmelita templomba, a bencés vagy Szent Ignác templomba és a Székesegyházba, amelyeket belülről is részletesen megtekintettünk, megismerkedtünk festményeikkel, a barokk festészet remekeivel és tanulmányoztuk berendezésüket, oltáraikat, történetüket. A séta zárásaként, megmásztuk a szűk lépcsőkön a Püspökvár tornyát és megtekintettük onnan a városra feltáruló gyönyörű panorámát.
Pápa

Barokk fotózás

Pápa
A délutáni program a közösen gyűjtött lomok, szemét kirakása után, a belőlük készítendő új, berendezési tárgyak tervezéséből állt. A győri diákok a találkozás előtt Kalas György szakértő által komoly felkészítést kaptak a lom és szemét témában, valamint a mai berendezési stílusokról is tartottunk nekik előadást, előkészítő órák keretében.

2018. március 21.
- A második nap reggel Pápára utazott a csapat, a kísérőtanárokkal együtt. Megtekintettük az Esterházy kastélyt, ahol barokk ruhás tárlatvezetésen vehettünk részt, megidézve a kort, amelyben a kastély épült. A kastély tereit élővé változtatták a korabeli ruhába öltözött hölgyek és egy úr, akik a korabeli életet imitálták, nagy élményt adva a diákoknak és tanáraiknak. A kastély után megtekintettük közösen Pápa belvárosát és a katolikus templomot.

A Győrbe való visszaérkezés után
a délutánt az iskolában töltöttük és folytatódott a lomból, szemétból összeállított bútorok, berendezési tárgyak tervezése, összeállítása az iskola műhelyeinek segítségével.
Pápa Pápa
Pápa Pápa Pápa
Pápa Pápa Pápa
Pannonhalma 2018. március 22. - Pannonhalma, zirci apátság, arborétum, cseszneki vár
A csapat egész napos kiránduláson vett részt. Először a pannonhalmi arborétumot, majd az apátságot látogattuk meg, ahol vezetéssel megnéztük az apátság templomát, kerengőjét és a könyvtárat, végül meglátogattuk Pannonhalmán Hefter László iparművész üveggalériáját, ahol nagyon szép üvegkiállítást láthattunk, sok művész alkotását csodálhattuk meg.

Zircen tárlatvezetéssel bemutatták nekünk az apátsági templomot, a barokk építészet remekét, majd a romantikus stílusú könyvtárat és az egyháztörténeti kiállítást, ahol nagyon szép liturgikus tárgyakat, különösen szép monstranciákat láthattunk, illetve filmen vetítették le nekünk az apátság történetét.
Pannonhalma
Pannonhalma Pannonhalma Pannonhalma Pannonhalma
Zirc Zirc Zirc
Zirc Zirc Zirc
Zirc Zirc Zirc
Zirc Zirc Zirc
Zirc Zirc
Csesznek projekt Projekt
projekt projekt Az utazás utolsó állomása a cseszneki vár volt, ahol külső szakértő, Gilice Tamás református lelkész mutatta be a várat és annak történetét. A várból nagyon szép kilátásban gyönyörködhettünk az előttünk elterülő Bakonyra.

2018. március 23. - Győr

A program egész délelőtti helyszíne az iskola, ahol a győri és a dunaszerdahelyi diákok közösen folytatták a megkezdett munkájukat. Ekkor már láthatóvá váltak a lomból, szemétből készülő tárgyak. A diákok megbeszélték a következő találkozás részleteit és egyeztettek a tanáraikkal, hogy a következő találkozásig ki mit fog elkészíteni.


projekt projekt projekt projekt
projekt projekt projekt projekt
projekt projekt projekt projekt
projekt projekt projekt
projekt projekt  
Dévény II. UTAZÁS - SZLOVÁKIAI TARTÓZKODÁS

2018. április 17. - Dunaszerdahely, Dévény, Pozsony
A második találkozás első állomása a Dévény vára volt, ahol a romok megtekintése mellett, a gyönyörű panorámát is megcsodálhattuk, mely a Morva és a Duna találkozását láttatta. Dévény várából busszal átmentünk Pozsony várába, ahol megtekintettük a felújított vár belső tereit és az azokban lévő különböző kiállításokat, mint a pincében a kelta kiállítást. Lehetőség volt a vár egyik tornyába felmenni, amelyet néhányan meg is tettek.

A délutánt a lomból, szemétből készített tárgyak befejezésével töltöttük, megnéztük, hogy milyen módon hangolhatóak össze egy kiállításon az elkészülő különféle berendezési tárgyak.
Dévény
Dévény Dévény
Dévény Dévény Dévény
Dévény Dunaszerdahely Dunaszerdahely Dunaszerdahely
Dunaszerdahely Dunaszerdahely Dunaszerdahely Dunaszerdahely
Dunaszerdahely Pozsony Pozsony Pozsony
Pozsony Vöröskő
2018. április 18. - Dunaszerdahely
A délelőttöt a partneriskolában töltöttük, közösen befejeztük a tárgyakat, megterveztük a kiállítást. Délután Dunaszerdahely belvárosát tekintettük meg. Megnéztük a Stadiont, bementünk a pályára, lelátókra, öltözőkbe. Visszafelé bementünk egy galériába, ahol kortárs festők alkotásait csodálhattuk meg.

2018. április 19. - Vöröskő vára, Trencsén vára, Beckó vára
Az egésznapos kirándulás első állomása Vöröskő vára. A diákok itt erdei sétával kezdték a napot, majd bementünk a vár belső terébe, kinyomtatott magyar szöveg alapján, Pusztai Csaba projektvezető tartotta az idegenvezetést némi művészettörténeti aláfestéssel. Megcsodáltuk a vár egyedülálló salla terrenáját, amely egy nagyon korai példája a magyarországi barokk építészetnek. A vár termeiben megtekinthettünk egy bútorkiállítást, mely a reneszánsztól a szecesszióig mutatta be a különböző stílusokat. A kiállítás jó ösztönző volt a diákoknak a projektfeladathoz.
 Vöröskő vára után Trencsén várát másztuk meg. Jó meredek út vezetett fel a várhoz. Magyar nyelvű szöveg segítségével egy tárlatvezető hölgy vezetett minket. Felmásztunk a toronyba is, ahonnan minden irányba csodaszép panoráma látszott. Visszafelé az utolsó állomás Beckó vára volt. A várrom történetét Sebestyén Ákos tanár úr ismertette. Láttunk itt kutat és gótikus kápolnát is, melyre tetőt is tettek, jól érzékeltetve, hogy milyen lehetett eredeti állapotában... A romok festői látványt nyújtottak.

2018. április 20. - Dunaszerdahely
Az utolsó nap délelőtt a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola aulájában megnyílt a kiállítás. Sikerült harmonikus egésszé varázsolni a lomból, szemétből diákok által létrehozott tárgyakat.